Skapa musik på datorn

11686758-music-mixer

Idag behöver man inte kunna alla instrument för att spela in en låt. Man behöver faktiskt inte kunna några instrument alls, bara en känsla för rytm och toner.

Innan man börjar skapa måste man ha ett bra program att skapa i. Det finns hundratals olika titlar som riktar sig mot olika typer. En del låter en spela in musik och omvandla det, andra har förinspelade musikstycken som man kan sätta ihop för att skapa en sång. Vilken programvara som passar dig beror också på vilken musikstil du har. Det finns program som riktar sig mot synth, hårdrock, pop, rockabilly och fler andra. Majoriteten är ganska kostsamma så man får helt enkelt se det som en investering.

En positiv sak är att man kan skapa vart som helst, även på resande fot. Man kan lyssna på musik i bästa kvalité medan man reser. Det är lika lätt att arbeta med musik under resan. Det finns alltså inga anledning att ta paus i skapandet bara för att man måste sitta på en buss eller tåg.

Gå alltid i genom en tutorial innan du börjar med digital musikproduktion. Det finns en massa nya termer som man behöver lära sig. Förutom det behöver man läsa igenom guiden till det valda musikprogrammet. Om man skippar guidningen genom programvaran, kommer man missa flera viktiga och roliga funktioner. Man håller sig bara till grunderna.

Man kan också vända sig till internet och titta på videoklipp av privatpersoner som använder programvaran. Du får ett snabbintro till hur andra väljer att arbeta. Det är också ett bra alternativ om du inte vet vilket musikprogram du vill köpa: kolla vad man kan skapa med programmen och välj utefter musiken som tilltalar dig mest.