Skapa musik med datorn

365792-work-in-audio-studio

Till skillnad från vad många kanske tror så är det faktiskt inte speciellt svårt att spela in sin egen musik trots att man inte har tillgång till en egen studio. Det enda man egentligen behöver är en relativt bra och ny dator, ett ljudkort och en mikrofon.

Värt att tänka på när det kommer till datorn:
Ju bättre processor desto fler ljudspår kan man ha samtidigt. Detta öppnar upp större möjligheter för den ambitiöse kompositören. Intel Core i5 eller i7 rekommenderas.
Bra grafikkort är inget måste. Tänk på att kraftfullare grafikkort låter mer vilket kan störa inspelningen om micken står för nära.

Rekommenderat minne: fyra till åtta gigabyte.
Ljudinspelningar kan ta mycket plats, se till att ha gott om utrymme på hårddisken.

Fläktar måste givetvis finnas för att kyla ner datorn om den inte kyls på annat vis. Tänk på att de, liksom grafikkortet, kan skapa bakgrundsbrus.

För att kunna spela in med bra kvalité måste man ha ett externt ljudkort. För att välja rätt ljudkort bör man fundera över hur många instrument man vill kunna spela in på samma gång och därmed köpa ett ljudkort som har tillräckligt många mikrofoningångar. En bra dynamisk mikrofon som fungerar till det mesta är den välkända klassikern: SM58.

När hårdvaran är klar för inspelning behövs bara ett inspelningsprogram. Cubase är ett populärt val. Det finns dock ett mycket billigare alternativ som kan vara värt att kolla på, nämligen Reaper. Sen är det bara att köra.