Portabel musikdator

kvinna lyssnar på musik

Vi har tidigare skrivit om vad man bör ha för dator om man skall sätta ihop en hemmastudio, men vad gäller om man reser? För den som ofta är på fot men som ändå vill kunna spela in sin musik så finns det ett antal saker man bör tänka på.

För det första så måste datorn precis som i det första exemplet vara tillräckligt bra. Förväntningarna är dock kanske inte lika höga på din mobila arbetsstation vilket i sin tur även sänker kraven lite. Om du redan har en laptop så kan du helt enkelt installera programmet du vill använda och testa om det fungerar tillräckligt bra för dig.

Tillbehör

Till sin laptop bör man alltid se till att ha med sig de vanligaste tillbehören. Externa hårddiskar för lagring samt en högkvalitativ strömkabel är viktiga tillbehör som hjälper till att minimera risken för fel. Att vi nämner just strömkabeln är för att det är något som så ofta glöms hemma eller på hotellrummet  när man reser. Då det finns högkvalitativa varianter för låga priser på sidor som eQuipit.se så finns det ingen anledning att inte ha en extra kabel för att säkra mot just det scenariot.

Midi-keyboard

Om man är ute efter en så portabel studio som möjligt så finns det idag endast ett riktigt val när det kommer till midi-keyboard, Korg Nanokey. Enheten har samma typ av tangenter som en laptop med tillägg av tryckkänslighet. Detta gör att tangenterna kan uppfattas som underliga att spela på men det håller enheten otroligt tunn och liten. Med sina 25 tangenter räcker den till det grundläggande musikskapandet.

Mikrofon

Om man vill kunna spela in sång eller akustiska instrument när man är på språng så är det bästa valet att införskaffa sig en USB-mikrofon. USB-mikrofoner har ett inbyggd ljudkort vilket gör att man kan undvika att skaffa ett externt ljudkort. Den bästa portabla USB-mikrofonen brukar anses vara Samson Go som går att hitta för under 500-lappen och är enormt portabel trots att det är en högkvalitativ kondensatormikrofon.

Studiohörlurar

Sist men inte minst så behöver man ett par bra hörlurar så att man kan få en bra representation av vad man spelat in och producerat på datorn.