Hårdrock

shutterstock_272613368

Hårdrocken är idag en av de absolut mest populära musikgenrerna i alla kategorier, vilket inte minst märks på att den stora hårdrocksfestivalen Sweden Rock Festival nästan alltid är utsålt samtidigt som band som Metallica, Iron Maiden och Metallica alltid drar fulla hus. Så har det dock inte alltid varit.

Under många år betraktas hårdrock som något väldigt suspekt där de som lyssnade på hårdrock ansåga vara både det ena och det andra i form av djävulsdyrkare och dylikt. Alla har väl sett det klassiska klippet från SVT:s Svar Direkt i mitten på 1980-talet när det amerikanska hårdrocksbandets W.A.S.P:s Sverigebesök diskuteras.

Så småningom började dock tongångarna att ändras och någon gång i början av 2000-talet började hårdrocken anses allt mindre farlig och numera är den näst intill folklig.
Om man ska tala om hårdrocken som en subkultur bör man också nämna att det även inom själva hårdrocken finns en rad olika subgenrer eller subkulturer om man så vill. Några exempel på subgenrer inom hårdrocken är bland annat glam metal, sleaze metal, power metal, prog metal, thrash metal, black metal och death metal.