Filmer med bra soundtracks

musik

Ljudspåren i filmer påverkar väldigt mycket. Om ljudet inte passar till scenen kommer det att märkas, och tråkigt ljud kommer att göra filmer tråkig även om historian är intressant. Musiken i filmen har därmed väldigt stor inverkan på hur bra man tycker att filmen är.

Bland de äldre titlarna måste man så klart blicka tillbaka på 2001: A space odyssey av Stanley Kubrick. Filmen kom ut 1968 och musiken sätter atmosfären och känslan för hela filmen.

Om vi spolar fram några årtionden kan vi titta på Gladiator från 2000 som prisades för sin musik och nominerades till en Oscar. Det är väldigt pampigt och storslagna melodier och människor minns ledmotivet än idag.

När man lyssnar på musik från sin barndom kan man också få starka kopplingar. Musiken behöver inte vara i ens smak eller favortigenre, men det är så pass minnesvärd att man aldrig glömmer den. Ungefär som när man sätter sig ned och ser den nya Sunes Sommar-filmen från 2012. Man minns genast hur den gamla var och melodin gick. Filmerna är en favorit bland både barn och vuxna tack vare humorn och den härliga musiken.


Musiken är väldigt viktig för att sätta stämningen för skräckfilmer. Det är musiken som berättar när det börjar bli läskigt och när vi borde bli rädda. Läskiga fimer har alltid förlitat sig på musiken för att framföra känslan av scenen som kommer. Titta bara på den klassiska filmen Psycho som inte bara gör oss spända, det är också ett klassiskt stycke som man minns än idag (även om man inte ens sett filmen).

Kort och gott kan man säga att bra musik kan höja en film, men en bra film kan inte räddas om musiken är dålig.